Remosky si zejména starší generace moc dobře pamatují, v dobách nedávno minulých byla velice oblíbeným kuchyňským pomocníkem a velice hojně se používala. Remoska je v podstatě malá všestranná přenosná trouba, která má ohřev shora. Topné těleso je zabudované do odnímatelného víka, které je zároveň pokličkou. Díky této mobilitě zažívá v posledních letech renesanci, a to nejen u nás, ale i v Evropě a v dalších koutech světa.
Obsah
Remosku můžete používat jak doma, tak si ji jednoduše vzít i na dovolenou, na chatu, nebo na camping. Použitím měniče ji lze napájet i z autobaterie, takže s ní můžete připravovat plnohodnotná jídla i na dovolené v kempu, u vody, na rybách, nebo kdekoliv jinde. Provedení existují větší, vhodné pro celou rodinu, nebo kompaktní menší, která jsou ideální pro cestování. Nezabere mnoho místa a má hmotnost maximálně několik kilogramů.
Remoska umí vařit, dusit, smažit, grilovat i péct. Velice snadno v ní připravíte omáčky, rizoto, vajíčka, pečené stehno, brambory, nebo buchtu či jiný dezert. Návodů a receptů je na internetu celá řada a existuje jen málo pokrmů, které byste v ní nebyli schopni udělat. Je to opravdu univerzální kuchyňský spotřebič. Kromě vaření se v ní efektivně nechá jídlo i ohřívat, a to díky nepřilnavému povrchu, který všechny současné modely mají.
Remoska nebo pečenka?
V nabídce pečících hrnců případně pečících pánví, jasně dominují dva konkurenti, a to remoska a pečenka. Zatímco remoska je lety zažitý název pro tento typ spotřebiče a zároveň i ochranná známka, pod kterou probíhá výroba stejnojmennou firmou, pečenka je opět stejný spotřebič, pečící trouba, jen od jiného výrobce. Pečenku vyrábí firma ETA a podle hodnocení spotřebitelů je stejně kvalitní a výkonná, jako typická remoska. Záleží tedy jen na vašich preferencích, jestli si koupíte remosku nebo pečenku.
Pečící mísa je velice jednoduchý spotřebič, co se do konstrukce týče, a to včetně ovládání. Vyrábí se v různých velikostech – výškách a průměru. Víko může být neprůhledné, nebo s malým proskleným otvorem, kterým se nechá proces kontrolovat. Některé vyspělejší modely mají i regulaci teploty, těch je ovšem jen pár. Na základě parametrů, testů a uživatelských zkušeností jsme připravili výběr zahrnující nejlepší remosky a jejich recenze. Navíc jsme připravili i nákupního rádce, se kterým si s výběrem konkrétního typu hravě poradíte.
Nejlepší remosky (pečící hrnce) – TOP 5
V tabulce je výběr 5 nejlepších remosek z testů a hodnocení pro rok 2024.
Vzhled | Model | Objem pánve | Příkon | Průhled | |
---|---|---|---|---|---|
ETA Pečenka | 4,3 l | 475 W | Ano | ||
Remoska Tria T41 | 4,5 l | 610 W | Ano | ||
ETA Pečenka Plus | 4,3 l | 475 W | Ano | ||
Remoska Prima P32F/01 | 4 l | 580 W | Ano | ||
ETA Pečenka Mini | 3 l | 380 W | Ano |
Porovnání parametrů
ETA Pečenka | Remoska Tria T41 | ETA Pečenka Plus | Remoska Prima P32F/01 | ETA Pečenka Mini | |
---|---|---|---|---|---|
Velikost mísy | 45 x 35 cm | Ø 28 cm | 45 x 35 cm | Ø 29 cm | 45 x 36,5 cm |
Výška mísy | 18 cm | 13 cm | 17,5 cm | 11 cm | 17 cm |
Hmotnost | 2,5 kg | 6,5 kg | 2,7 kg | 3 kg | 2,2 kg |
Více | Více | Více | Více | Více |
Recenze 5 remosek
ETA Pečenka
Pečenka ETA 0133 90000 je klasický pečící hrnec, remoska, která dokonale nahradí klasickou velkou pečící troubu. Oproti ní je však až o 80% úspornější co se do spotřeby elektrické energie týče. Zabudované topné těleso má prodlouženou záruku až na 5 let, čímž výrobce ETA dokazuje vysokou kvalitu, za kterou si stojí. Těleso má příkon 475 Wattů, což je průměrná hodnota u takto velké remosky.
Pečící pánev je čtvercového tvaru, u kterého oceníte vyšší praktičnost, než je tomu u klasického kulatého provedení. Vejde se do ní například více kuřecích stehen. Její rozměr je 45 x 35 centimetrů a výšku nabízí 18 centimetrů. S hmotností 2,5 kilogramů se tak skvěle hodí i na cestování, pro které je jako dělaná. ETA Pečenka 0133 90000 zvládá bravurně vařit, dusit, péct, zapékat a ohřívat již hotové pokrmy.
Samotný objem pánve je 4,3 litru, se kterými patří mezi největší pečenky, které lze pořídit. Víko má skleněný průzor pro možnost kontrolovat stav pokrmu i během procesu aniž byste museli remosku otevřít. Nádoba je snadno vyjímatelná a lehce omyvatelná. Součástí balení je rovněž stabilní podstavec a povrch pracovní nádoby je opatřena nepřilnavým teflonem. Ovládá se pouze jedním tlačítkem on/off, čímž je její obsluha více než jednoduchá. Potěší rovněž 1,5 metru dlouhý napájecí kabel.
Remoska Tria T41
Multifunkční Remoska Tria T41 patří k nejpokročilejším produktům ve své kategorii, i proto je mezi spotřebiteli velice oblíbená a získala také jejich ocenění Produkt roku. V tomto provedení může sloužit jako klasická remoska s pečícím víkem, ale i jako obyčejná pečící mísa, běžný hrnec na vaření a díky speciálnímu víku i jako soft-tlakový hrnec.
Díky kvalitnímu materiálu se na ni může vařit i na indukčních vařičích a má kvalitní povrchovou úpravu s třívrstvým nepřilnavým povrchem, který je vyztužen částečkami oxidů titanu. Tato remoska zastane práci při mnoha způsobech vaření, lze v ní péct, vařit i dusit. Příslušenství je opatřeno silikonovými prvky, které mají kromě designové funkce i funkci bezpečnostní.
Maximální objem hrnce je při vaření 5,5 litru, při pečení pak rovné 3 litry. Kruhový pečící hrnec má průměr 28 centimetrů a výšku 13 cm, pro což postačí topné těleso s příkonem 610 W. Teplota uvnitř remosky se při pečení pohybuje mezi 160 a 180 stupni Celsia, přičemž topný výkon se nastavovat nedá, což je obvyklé.
ETA Pečenka Plus
Elektrická remoska ETA Pečenka Plus je klasická pečící mísa s topným tělesem umístěným ve víku. Oproti jiným modelům tohoto výrobce je dodávána s praktickým příslušenstvím, které rozšiřuje její možnosti využití. Obdržíte praktický grilovací rošt a středovou formu na moučníky. Potěší také průhledem ve víku, skrze který lze snadno kontrolovat proces vaření/pečení.
Zvládne zapékat, péct, dusit i vařit. Příkon pečícího hrnce je pouze 475 W, což je výrazně méně, než kolik má klasická pečící trouba. Nízkou spotřebu elektřiny kvitují také spotřebitelé ve svých recenzích a podle jejich zkušeností je ideální pro přípravu jídla pro dvě dospělé osoby.
Nádoba remosky má objem 4,3 l a má čtvercový tvar se zaoblenými rohy. Šířka je konkrétně 45 centimetrů, hloubka 35 cm a výška 17,5 cm. Pro vyšší bezpečnost potěší bezpečnostní pojistka a tepelně izolovaná držadla. Vnitřní povrch má nepřilnavou úpravu z teflonu, díky kterému se v remosce nejen skvěle vaří, ale také se dobře myje.
Remoska Prima P32F/01
Velký pečící hrnec Remoska Prima P32F/01 je nástupcem nejprodávanější Remosky Classic. Tento vylepšený model stále odkazuje na legendární Remosku, avšak přidává několik praktických věcí. Primárně se mnohem lépe skladuje, neboť má odnímatelný napájecí kabel a madla nejsou umístěna přímo na pečící nádobě, ale na servírovacím stojanu.
Nově má také v této řadě víko s průhledovým okýnkem, skrze které lze kontrolovat průběh vaření. Remoska je ideální na pečení, zapékání, vaření ale i na přípravu buchet a jiných sladkých dezertů. Má vnitřní objem 4 litry a podle výrobce je schopna připravit až 6 porcí jídla. Velkou výhodou je její snadné používání a také úsporný provoz.
Oproti běžné elektrické troubě je úspora elektrické energie výrazná, neboť tato remoska má příkon pouze 580 W. Zvládnete v ní přitom připravit většinu pokrmů, jako ve velké troubě. Typickým znakem remosek je absence regulace výkonu, nebo i absence časovače, a tak je tomu i v tomto případě.
ETA Pečenka Mini
Pečenka ETA MINI je skvělou volbou pro všechny, kteří si chtějí pořídit remosku na časté cestování, nebo na chatu a kamkoliv, kde je málo místa. Jedná se o kompaktní provedení plnohodnotného kuchyňského spotřebiče, příkon má vzhledem k menším rozměrům menší – 380 Wattů a stejně tak jsou na tom i rozměry – 45 x 36 centimetrů a výška 17 cm. S těmito parametry má objem 3 litry, což je však stále dobrý prostor pro přípravu jídla pro více osob.
Toto provedení pečícího hrnce má ve víku, kde je umístěno i topné těleso, skleněné okýnko, kterým se snadno nechá kontrolovat stav a proces pečení, vaření, smažení, zapékání, nebo už čehokoliv, co se v pečence rozhodnete kuchtit. I tento model dosahuje až 80% úspory oproti klasické troubě, což ocení především vaše peněženka. S příkonem 380 W je také vhodná pro napájení skrze měnič z autobaterie – plnohodnotný pokrm si tak snadno připravíte i v kempu, nebo v přírodě.
Díky hranatému tvaru remosky je tento model praktičtější, než je tomu u klasické kulaté pečící pánve. Nádoba je lehce vyjímatelná z podstavce, má nepřilnavý teflonový povrch a celková sestava váží pouze 2,2 kilogramy. Přívodní kabel má délku 1,5 metru a držadla jsou robustní a odizolovaná, nemusíte se tak bát, že byste se při manipulaci s remoskou spálili.
Nejprodávanější remosky
Nejprodávanější remosky na trhu jsou: Remoska Tria T41 (od 4 199 Kč), Remoska Prima P32F/01 (od 3 099 Kč), Remoska D52F/10 (od 3 790 Kč), ETA Pečenka Max 0133 (od 2 699 Kč), Remoska Classic R21F (od 2 699 Kč), ETA Pečenka MINI 1133 (od 2 095 Kč). Vyhledávaná je rovněž Remoska Lidl, Tescoma a Tefal, ovšem takové na trhu nejsou.
Jak vybrat remosku
Výběr je relativně snadnou záležitostí, jelikož samotný elektrický spotřebič není, kdo ví jak složité zařízení. Skládá se z pečící nádoby, víka, které má v sobě zabudované topné těleso a z podstavce, do kterého se horká pečící pánev usazuje. Ovládání probíhá často pouze jedním čudlíkem, kterým se remoska zapne a vypne. Můžete také narazit na modely, které umožňují regulovat teplotu. Jinak žádné displeje, žádné časovače, pouze kus robustního a bytelného spotřebiče, který vám vydrží roky.
Ohřev je velice rychlý, a proto je s remoskou rychlejší a příjemnější práce, než s plnohodnotnou pečící troubou. Jídla připravovaná v remosce navíc neztrácejí svoji typickou vůni a chuť, pokud připravujete maso, je u něj výhoda, že nevysychá. Před výběrem se také rozhodněte, jestli potřebujete skleněný průhled do pečící pánve. Dále už jen přihlížejte k rozměrům, tvaru a případně značce.
Příkon, objem a tvar pánve
Tyto parametry patří mezi ty nejdůležitější, které u remosek rozlišujeme. Elektrická pečící mísa může mít příkon od 300 W až zhruba po 600 W, najdou se i velké remosky s vyšším a malé remosky s nižším příkonem, ale těch je naprosté minimum. Tvar pánve je nejčastěji kruhový, nebo hranatý, méně často je pak obdélníková. Každý tvar má své pro a proti a proto záleží na každém, pro který tvar se rozhodne. Údajem, podle kterého se lze dobře orientovat vhledem k velikosti pečícího hrnce, je objem– ten bývá od 2 litrů až po litrů 5.
Průměr a výška mísy, hmotnost
Rozměry patří mezi další údaje, ve kterých se remosky liší. Průměry jsou nejčastěji 21 cm u malých a 28 cm u velkých provedení, samozřejmě existují i atypické výjimky. Hloubka pánve bývá nejčastěji 10 – 11 centimetrů, na trhu jsou také modely, které jsou mělké více. Hmotnost vás bude zajímat především, pokud plánujete s remoskou hodně cestovat, nebo se s ní přesouvat například mezi bytem a chatou. Nejčastěji je hmotnost od 2 kilogramů do 4 Kg, samozřejmě vždy v závislosti na celkové velikosti.
Příslušenství
Všechny remosky jsou dodávány v sestavě pečící nádoba, v které se připravuje jídlo, horní víko, které slouží jako poklice a zároveň topná část a podstavec, do kterého se celá tato sestava umístí. Použitý materiál je nejčastěji kov, o podstavců se můžeme setkat i s teplo odolným plastem. Některé další remosky mají dále v balení grilovací rošty, kde lze plnohodnotně grilovat maso, ryby i zeleninu. Dále vídáme pečící nástavce například na bábovku a další.