Domácnost,

Vybíráme kávu – Recenze 10 nejlepších

Káva je neodmyslitelně spojena se začátkem pracovního dne mnoha z nás. Šálek kávy se stal každodenním rituálem a pro mnoho lidí je to v podstatě takový ranní nakopávač, který nás dostane do toho správného pracovního tempa. Řada lidí dokonce tvrdí, že bez svého šálku kávy prakticky není schopna v průběhu dne fungovat. U kávy se také často scházíme se svými známými, blízkými, nebo kolegy. V těchto situacích si spíše než klasické espresso lze dopřát nejrůznější kávové speciality, které jsou tolik oblíbené.

Zrnková káva zdaleka není jedinou formou kávy, velmi oblíbená je také káva již namletá, nebo instantní. Existuje také velké množství kávových směsí a druhů jejich příprav, které mohou výslednou chuť kávy výrazně zlepšit, nebo naopak zhoršit. Do chuti kávy značně promluví také použitý stroj na přípravu kávy, přičemž kvalitní pákový kávovar si dnes již může dovolit většina spotřebitelů.

Káva je tradičním nápojem na celém světě, a tak z různých koutů světa můžete okusit kávové směsi a jejich originální postupy přípravy, přičemž mnoho variací jistě zvládne i váš automatický kávovar. Na druhy přípravy kávy jsme se také speciálně zaměřili a najdete je na konci článku v nákupním rádci.

Káva tedy může být zrnková, mletá a instantní, specialitami pak je cibetková káva, zelená káva, nebo káva bez kofeinu. Rozlišují se dva základní druhy zrn a to Arabica a Robusta z niž obě mají rozdílné vlastnosti. Na základě parametrů, testů a uživatelských zkušeností jsme připravili výběr zahrnující nejlepší kávy a jejich recenze.

Nejlepší kávy – TOP 10

V tabulce je výběr 10 nejlepších káv z testů a hodnocení pro rok 2019.

VzhledModelDruh kávyForma kávyHmotnost 
Lavazza Qualitá Oro100% ArabicaZrnková1000 g
Illy Espresso100% ArabicaZrnková250 g
Lavazza Dek100% ArabicaMletá250 g
DeLonghi Kimbo Espresso100% ArabicaZrnková1000 g
Segafredo Intermezzo60% Arabica, 40% RobustaZrnková1000 g
Mövenpick Espresso90% Arabica, 10% RobustaZrnková1000 g
Jihlavanka standard100% RobustaMletá1000 g
Salvia Paradise Kopi LuwakCibetková kávaZrnková250 g
Kávoviny Zelená káva Green CoffeeZelená kávaMletá230 g
Davidoff Espresso 57100% ArabicaInstantní100 g

Recenze 10 káv

Lavazza Qualitá Oro

Lavazza Qualitá Oro recenze

Káva Lavazza Qualitá Oro má přirozeně nízký obsah kofeinu, přičemž se jedná o 100% Arabicu od populární italské značky. Tato káva má velmi jemnou sladkou chuť s nádechem čokolády, je tak vhodná pro denní konzumaci pro naprostou většinu lidí. Výrobce o ní tvrdí, že je velmi vhodná jak pro espresso, tak pro cappuccino, či Latte Macchiato. Stejně tak je vhodná pro běžné kávové automaty, které mají integrovaný mlýnek.

Dále zaujme ovocnými a květinovými tóny i nádech chuti obsahující pomerančovou kůru. Je zajímavým ztělesněním sladkosti italského života. Středně pražená zrna znamenají intenzivní aromatickou chuť a samotná zrna pocházejí z oblasti střední a jižní Ameriky. Jedná se o zrnkovou kávu a zakoupit ji lze ve velkém jedno kilogramovém balení.

Illy Espresso

Illy Espresso recenze

káva Illy Espresso má přirozený nízký obsah kofeinu, neboť je vyrobena z vysokojakostních odrůd kávových zrn. Tato zrnková káva v plechovce se vyrábí v Itálii a jedná se o 100% Arabicu, která je dodávána v množství 250 gramů. Z recenzí spotřebitelů pravidelně zaznívá výborná a stabilní kvalita kávy a její vhodnost do automatických kávovarů. Oceňují dále její vyváženou chuť i bohatou cremu.

Oblíbíte si ji díky plné jemné chuti, čehož je dosaženo také speciálním způsobem balení, které uchovává kávu v té nejvyšší kvalitě po mnoho měsíců. Po ochutnání šálku kávy můžete očekávat v ústech ještě po dlouhou dobu velmi příjemný pocit, při kterém můžete najít tóny karamelu, čokolády a květinové svěžesti. Nejvíce chuti dostanete při přípravě z čerstvě namleté kávy, neboť takto čerstvá káva obsahuje nejvíc chuti a vůně.

Lavazza Dek

Lavazza Dek recenze

Káva bez kofeinu Lavazza Dek je určena pro všechny ty, kteří kofein nemohou nebo nechtějí. Káva je 100% Arabica italské značky a jedná se o mletou kávu, kdy jsou použita nejkvalitnější asijská zrna. Lavazza Dek je díky absenci kofeinu vhodná také jako ideální káva v těhotenství a o to více maminky potěší, že absence kofeinu se nijak neprojevuje na kávové chuti, která je výborná.

Kávová zrna jsou středně pražená a díky tomu získávají velmi jemnou chuť. Beze všeho ji lze použít pro přípravu espressa, cappuccina nebo latte. Jak uvádí sám výrobce, tato bezkofeinová káva má všestranné využití a nemusíte se s ní bát připravit i další kávové speciality, nebo třeba i jen klasickou filtrovanou kávu.

DeLonghi Kimbo Espresso

DeLonghi Kimbo Espresso recenze

Zrnková káva DeLonghi Kimbo Espresso je 100% Arabica, jejíž zrna pocházejí z Brazílie a Peru. Právě z Peru se do směsi přidává takzvaná „promytá Arabica“, což je proces navíc, při kterém jsou kávová zrna ponechána 3 dny v nádržích s vodou. Tato fermentace ovlivňuje pozitivně chuť kávy, která je pak svěžejší a má výraznější kyselost a aroma.

Díky původu této zrnkové kávy dostává tato oblíbená směs sladkost a její aroma vás okouzlí karamelem a čerstvě upečeným chlebem. Jak již může být patrné z názvu, který obsahuje předního výrobce kávovarů, je tato směs ideální do všech, nejen jejich, přístrojů. Nabízí také zajímavý poměr ceny kvality a pořídíte ji ve velkém jedno kilogramovém balení.

Segafredo Intermezzo

Segafredo Intermezzo recenze

Kafe Segafredo Intermezzo je zrnková káva ze silně kořeněné směsi káv Arabica, která je zastoupena ze 60 %, a kávy Robusta, která je zde ze zbývajících 40 %. Již po mnoho let je tento druh kávy pražen stejnou recepturou, díky čemuž vzniká naprosto originální bohatá a intenzivní chuť s plnou vůní. Dle výrobce je tato směs Intermezzo jejich nejprodávanější kávou, což potvrzují i desítky pozitivních recenzí spotřebitelů.

Od této italské značky se jedná o jednu z nejstarších receptur. Kdysi se tato káva prodávala pouze v Itálii, přičemž tehdy to bylo pod tradiční názvem Tradizionale Rossa. Má střední obsah kofeinu a je ideální pro kávové automaty. Má vyváženou chuť, která neurazí většinu milovníků dobré kávy, zakoupíte ji v balení jednoho kilogramu a její pořizovací cena patří spíše mezi nižší.

Mövenpick Espresso

Mövenpick Espresso recenze

Ze zrnkové kávy Mövenpick Espresso můžete připravit třeba chutné espresso, které vám s potřebným vybavením nezabere ani příliš času. Tato káva se skládá z Arabiky a Robusty, jejich přesný poměr je pak 90% Arabica a pouze 10% Robusta. Díky dlouhému a šetrnému pražení získává plnou chuť, a jak napovídá její název, je velmi vhodná pro přípravu právě espressa v pákových nebo automatických kávovarech.

Jedná se o originální švýcarskou recepturu z pražírny firmy J.J. Darboven, která již více než 20 let právem patří do významné prémiové kávy. Použité kávové odrůdy jsou té nejvyšší jakosti s přihlédnutím k bohaté chuti a skvělému aroma. Zakoupíte ji ve standardním balení 1 kg a spotřebitelé na ní pozitivně hodnotí nižší aciditu, mírnou zemitost, silné aroma a v neposlední řadě také příznivou pořizovací cenu, která dělá z kávy zajímavý produkt s poměrem cena/kvalita.

Jihlavanka standard

Jihlavanka standard recenze

Mletá káva Jihlavanka standard patří mezi vcelku běžné produkty na trhu, kterou zná prakticky každý, bez ohledu na to, zda je milovníkem kávy. Patří u nás zkrátka k jedněm z nejoblíbenějších káv, ač se jedná o velmi základní směs. I sám výrobce zmiňuje, že je ideální k přípravě klasického turka, a stejně tak jako je turek stále nejoblíbenějším způsobem přípravy kávy u nás, je i tato káva stálicí již několik desítek let.

Jedná se o klasickou mletou kávu, která se vyznačuje tradičním způsobem pražení. Poznáte v ní zejména výraznou klasicky silnou chuť kávových zrn Robusta. Proto je charakteristická zejména vyšší hořkostí, a také má tato káva vyšší obsah kofeinu. Zakoupit ji lze v několika velikostech balení, přičemž v tomto případě jeden kilogram kávy vyjde na velmi rozumné peníze.

Salvia Paradise Kopi Luwak

Salvia Paradise Kopi Luwak recenze

Cibetková káva Salvia Paradise Kopi Luwak je 100% Arabica, přičemž se jedná o jedinečnou kávu, která pochází z Indonésie. Už samotný název této kávy, tedy Kopi Luwak, představuje v indonéštině cibetkovitou šelmu. Tito živočichové se krmí plody kávovníku, ze kterých však stráví pouze družinu. Kávové zrno je poté vyloučeno, a jakmile projde trávicím traktem cibetky, stane se jemnějším a sníží se jeho hořkost.

Tyto kávy obecně patří mezi pochutinu pro opravdové fajnšmekry. To je poznat bohužel také na ceně, která patří jednoznačně mezi velmi vysoké. Pokud však chcete ochutnat něco opravdu netradičního, pak je toto správná volba. Balení obsahuje 250 gramů této unikátní kávy a je umístěna ve vzduchotěsném, opakovaně uzavíratelném obalu s aroma ventilem.

Kávoviny Zelená káva Green Coffee

Kávoviny Zelená káva Green Coffee recenze

Zelená káva Kávoviny Green Coffee patří mezi kvalitní mleté kávy. V poslední době se stala určitým hitem, protože obsahuje kyselinu chlorogenovou, která omezuje absorbování cukru do krevního oběhu. Také proto může být někdy považována za prostředek, který může pomoci při hubnutí.

V případě zelené kávy se v podstatě jedná o nepražená zrna. Tuto specifickou kávu si připravíte buď v běžných kávovarech, případně jako klasického „turka“ a její vůně vám může připomínat mletý mák. Při jejím zpracování nejsou použity žádná barviva, konzervanty, ani emulgátory a hmotnost tohoto balení činí 230 gramů.

Davidoff Espresso 57

Davidoff Espresso 57 recenze

Instantní káva Davidoff Espresso 57 má již v názvu číslovku 57, což je speciální stupeň pražení, který v podstatě kombinuje vyvážený poměr mezi dobou a teplotou pražícího procesu. Díky tomu má tato rozpustná káva velice příjemné aroma, které se profiluje lehce čokoládovou příchutí.

S ohledem na způsob pražení je také ideální na přípravu espressa. Samozřejmě že tedy instantní kávu nedáte do páky kávovaru, ale po zalití horkou vodou se mu svou chutí velmi podobá. Káva pochází z Kolumbie, přičemž je použita pouze 100% Arabica. Ta pochází z pražírny Tchibo a je vyráběna pod švýcarskou značkou Davidoff. Spotřebitelé ji hodnotí jako lahodnou s dobrou chutí, pouze svým poměrem ceny ke gramáži nepatří mezi nejlevnější, balení má 100 gramů.

Jak vybrat kávu

Výběr chutné kávy do značné míry souvisí s cenou, jakou jste ochotni zaplatit. Bývá pravidlem, že levná káva není příliš dobrá, ať je její marketingový slogan jakkoliv lákavý a naopak. Na druhou stranu zde hraje významnou roli také způsob přípravy, který zvolíte.

Druh kávy

Kromě již výše zmiňovaných způsobů přípravy, je pro výběr kávy zásadní zvolit její správný druh. Nejznámější je Arabica a Robusta, mnoho lidí pije také bezkofeinovou kávu a labužníci si dopřejí cibetkovou kávu. Pokud máte rádi alternativy, je zde také káva zelená, tedy nepražená, která má na lidské tělo další blahodárné účinky.

Káva může pocházet z mnoha běžných i exotických destinací, které ji následně dávají charakteristické chutě a nezaměnitelné aroma. S postupem času můžete v kávě začít nacházet ovocné chuťové tóny, čokoládové, nebo oříškové. Zásadní je pro kávu také kyselost a samozřejmě obsah kofeinu, právě pro který mnoho lidí kávu pije.

Arabica nebo Robusta?

Na světě existuje až 120 druhů kávovníků, nicméně pro komerční účely se používají v drtivé většině pouze tyto výše zmíněné a proto je dobré znát základní rozdíly mezi nimi. Arabica tvoří větší část celosvětové produkce díky své bohatší chuti, kde lze najít chutě ovoce, čokolády, květin a další. Má menší obsah kofeinu a vyšší kyselost, najdeme v ní více vitamínů, tuků, olejů stejně tak jako dvojnásobek cukru.

Robusta je oproti Arabice v celosvětové produkci v menšině a díky menším nárokům na pěstování je zpravidla levnější. Proto jsou levné kávové směsi často tvořeny pouze Robustou. Může obsahovat až 3x více kofeinu, její chuť je hořká, zemitá a výrazná. K jejím kladům lze také zmínit, že na espressu dokáže vytvořit bohatší cremu.

Forma kávy

Různé způsoby přípravy vyžadují různě namletá zrnka. Pokud chcete mít proces mletí pod kontrolou, vybírejte si zrnkovou kávu, kterou si můžete následně umlít v mlýnku na kávu. Někdy však může přijít vhod také již mletá káva, a pokud nemáte vůbec žádný čas na přípravu, nebo se vám zkrátka jen nechce, nebo nemůžete, lze sáhnout po kávě instantní, která je již hotová a stačí ji pouze zalít vodou.

Nejoblíbenější přípravy kávy

Espresso, cappuccino, flat white

Mezi v zásadě nejběžnější přípravu kávy patří klasické espresso. K jeho přípravě je potřeba 7 gramů kávy, ideálně umleté bezprostředně před přípravou. Ta se následně dá do páky a stlačí pěchovadlem, vloží do kávovaru, kde dojde k její extrakci. Z espressa vychází celá řada káv a mimo jiné také populární cappuccino. To připravíme tak, že ke klasickému espressu v nerezové konvičce našleháme pěnu s užitím horké páry. Pěna se vytváří z horkého mléka a u správného cappuccina je ideální poměr 1/3 espressa, 1/3 mléka a 1/3 mléčné pěny.

Mezi oblíbené speciality patří také takzvané australské cappuccino neboli flat white. Jeho základem je espresso dopio, takže v podstatě dvojitá dávka espressa, 60 ml o 14 gramech kávy. Ta projde kávovarem po dobu 20 až 30 sekund pod tlakem 9 barů a typicky jej podáváme ve sklence o objemu 160 až 180 ml, kterou doplníme našlehaným mlékem s asi 1 cm vysokou hustou pěnou.

Ristretto, latte macchiato

Chcete pít kávu jako praví Italové? V tom případě si musíte připravit ristretto, které si Italové dopřávají i několikrát denně. Stejně jako v případě espressa se připravuje ze 7 g kávy, ale liší se dobou přípravy a objemem. U ristretta se jedná o kávu o pouhých 20 ml, která teče 18 vteřin. Z toho je zřejmé, že kafe je opravdu silné.

V espressu má základ také další velmi oblíbený způsob přípravy. Jedná se o latte macchiato, které obsahuje 30 ml espressa, přičemž zbytek nápoje je našlehané plnotučné mléko připravené tryskou kávovaru. Pěna se nechá asi minutu a půl odstát ve vysoké třetinkové sklenici a jakmile se oddělí pěna od mléka, naleje se káva a je hotovo.

Ledová, alžírská, vídeňská a irská káva

Blíží se horké dny? Tehdy je velmi populární ledová káva. Připravíte ji snadno z nahrubo namletých zrn, které nasypete do filtru. Zaleje se studenou vodou, promíchá se a dá se na 8 hodin do lednice. Při konzumaci můžete doplnit kostkami ledu nebo kopečkem zmrzliny.

Chcete si vychutnat harmonii chutí? Potom je k tomu ideální alžírská káva. Opět ji připravíte z espressa, do kterého dolejete horkou vodu. Dále vezmete vysokou sklenici a nalejte do ní 20 až 40 ml vaječného likéru. Na tuto vrstvu opatrně nalejte kávu, a to tak, aby se vám jednotlivé složky nesmíchaly a kávu doplňte šlehačkou. Tímto postupem se připravuje také vídeňská káva pouze s tím rozdílem, že nepoužijete vaječný likér.

Máte chuť na něco ostřejšího? Potom je jasnou volbou irská káva. Svařte si 0,4 cl irské whisky, a to společně s jednou nebo dvěma lžičkami nejlépe třtinového cukru. Do klasického espressa dejde horkou vodu, abyste získali 50 ml kávy a smíchejte s whisky. Na konec přidejte jemně našlehanou šlehačku.

Alternativní přípravy kávy

Společným jmenovatelem káv, které jsme si dosud představili, je to, že se vyrábějí z espressa. Kafe ale rozhodně nemusí být vždy vyrobeno pouze z něj. Příkladem je známá překapávaná káva, kterou připravíte v překapávači nebo ve french pressu. Chcete od překapávané kávy trochu exotiky? Pak by vás měla zaujmout vietnamská káva. K filtraci se zde používá plechový cedník zvaný „phin“.

Pojďme ale zpět z dalekého Vietnamu, u nás je totiž velmi oblíbená káva s mlékem a populární je též bílá káva, která se připravuje z melty a mléka. Její poměr vody a mléka je 4:1. Ještě oblíbenější je pak u nás klasický „turek“ a většinou jej však nepřipravujeme správně. Pravá turecká káva se totiž připravuje v džezvě. Použijeme k tomu velmi jemně namletou zrnkovou kávu, kterou v džezvě zalejeme do dvou třetin vodou studenou. Přidává se také cukr, vanilka, chilli nebo kardamon. Vše se zamíchá a dá vařit. Jakmile začne pěna stoupat k okraji džezvy, kávu odstavte. Tento proces se zopakuje ještě třikrát, s tím, že celý proces by neměl trvat déle než 6 minut.