V redakci jsme se rozhodli nabídnout doporučení ze tří úhlů. Začneme žebříčkem nejlepší kávy podle nás a zkušeností uživatelů v recenzích. Dále najdete naše doporučení na kvalitní kávu z pražíren. A nakonec nejoblíbenější kávy podle prodejnosti.
Do chuti kávy značně promluví také použitý stroj na přípravu kávy, přičemž kvalitní pákový kávovar si dnes již může dovolit většina spotřebitelů. Pro rychlejší přípravu doporučujeme automatický kávovar.
Nejkvalitnější káva by měla být hlavně čerstvá a čerstvě pražená, pouze pak má své nezaměnitelné aroma a výbornou chuť. Proto jsme do našeho doporučení zařadili také lokální značky (pražírny), které tento základní aspekt pro kvalitu splňují, a navíc přináší i něco navíc.
- GourmetKáva – káva pražená každý týden, navíc dostupná pro většinu zákazníků
- Káva Kafe Francin – pouze výběrová káva a specialty coffee z pražírny pražských Malešic
- Káva Mamacoffee – první férová pražírna ve střední Evropě s kávou od drobných farmářů
- Káva Nordbeans – liberecká pražírna výběrové kávy inspirovaná severskou kávovou kulturou
- Káva Zlaté Zrnko – kávové směsi i druhy s jedním původem v nadstandardní nabídce
Nejlepší zrnkové kávy – TOP 5
Zde je výběr 5 nejlepších zrnkových káv z testů a hodnocení pro rok 2025.
Gourmet Káva Brazílie Santos
Pro každodenní požitkáře: Výborná chuť za skvělou cenu
Kvalitní zrnková káva Brasil Santos (Brazílie Santos) patří mezi nejoblíbenější a nejprodávanější kávy lokální pražírny Gourmet Káva. Je cenově dostupná a má výborný poměr cena/výkon – vyhledávají ji milovníci kvalitní kávy pro každodenní použití. Je ideální na všechny druhy přípravy, což ostatně potvrzují i desítky pozitivních recenzí. Skvěle chutná z pákového kávovaru, automatu i z AeroPressu.
Spotřebitelé dále chválí skvělou chuť i nádhernou vůni se spíše menší kyselostí. Kávová zrna jsou pražena na tmavší stupeň City+ a pochází všechna z kávovníku Arabica, odrůdy Bourbon. Dle pražírny má tato brazilská káva Santos plné tělo a nižší aciditu, v chuti lze pak najít jemné ovocné, oříškové a čokoládové tóny. Vzhledem k tomu, jak rychle dokážete čerstvě upraženou kávu zpracovat, je pak ideální velikost balení 250 gramů, respektive větší 1 kilogramové balení.
Lavazza Qualitá Oro
Pro milovníky jemné chuti: Sladká káva s nízkým kofeinem
Dostupné u prodejců
Zrnková káva Lavazza Qualitá Oro má přirozeně nízký obsah kofeinu, přičemž se jedná o 100% Arabicu od populární italské značky. Tato káva má velmi jemnou sladkou chuť s nádechem čokolády, je tak vhodná pro denní konzumaci pro naprostou většinu lidí. Výrobce o ní tvrdí, že je velmi vhodná jak pro espresso, tak pro cappuccino, či Latte Macchiato. Stejně tak je vhodná pro běžné kávové automaty, které mají integrovaný mlýnek.
Dále zaujme ovocnými a květinovými tóny i nádechem chuti obsahující pomerančovou kůru. Středně pražená zrna znamenají intenzivní aromatickou chuť a samotná zrna pocházejí z oblasti střední a jižní Ameriky. Káva získala spotřebitelské oceněné Produkt roku a má stovky pozitivních recenzí. Spotřebitelé oceňují její vyváženou výbornou chuť i dobrý poměr cena/výkon.
Tchibo Barista Espresso
Pro espresso nadšence: Intenzivní chuť bez kyselosti
Dostupné u prodejců
Tchibo Barista Espresso je podle mnohých recenzí nejlepší zrnkovou kávou na espresso. I sám výrobce zmiňuje vhodnost pro plně automatické kávovary, nicméně dle mnohých je po umletí výborná i na obyčejného turka. Zaujme svými tóny hořké čokolády s oříškovým akcentem, přičemž podle zkušeností není vůbec kyselá.
Velkou výhodou tohoto velkého 1 kg balení je uzavíratelný obal, díky kterému si káva uchovává své jedinečně aroma a čerstvost. Uzávěr je ve formě víčka, je tedy znovu uzavíratelný a zároveň slouží jako praktický dávkovač. Jedná se o 100% Tchibo Arabicu, která je navíc produkována v programu Fairtrade, který pomáhá drobným pěstitelům kávy.
Delonghi Kimbo Prestige
Do kávovarů Delonghi: Bohatá chuť z pěti druhů zrn
Dostupné u prodejců
Delonghi Kimbo Prestige je minimálně podle stejnojmenného výrobce nejlepší zrnkovou kávou do kávovarů. Delonghi patří mezi jejich přední výrobce a tato káva je speciálně určena právě pro tyto kávovary, byť lze samozřejmě použít i v jiných. Má dokonale vybalancovanou chuť, a to díky unikátní směsi Arabiky a Robusty. Podle recenzí je káva vynikající a mnozí již nekupují žádnou jinou.
Tajemství této kávové směsi tkví ve složení, obsahuje 3 druhy Arabiky a 2 druhy kávových zrn Robusty. Arabika pochází z Brazílie, Kolumbie, Peru a dává kávě chuť pravého kakaa, tóny švestek, nádech medu a jemné květinové tóny. Použitá Robusta pochází z Indie a Vietnamu a chuťový profil vyvažuje strukturou a kořeněnými tóny. Na závěr se navíc projeví lehká acidita, která chuťový zážitek podtrhuje. Pražení je střední až silné a pochopitelně probíhá v Itálii.
Zlaté Zrnko Emílie
Pro náročné: Vyvážená chuť s medailí kvality
Brazilská káva Emílie je nejprodávanější kávou pražírny Zlaté Zrnko. Dle vlastních preferencí ji lze objednat jako zrnkovou, ale také jako mletou, a to navíc mletou jemně nebo hrubě. V prvním případě je vhodná pro přípravu espressa ale i turka, při hrubém mletí je určena do moka konvičky, filtru anebo frenchpressu. Káva je 100% Arabika s hlavní složkou brazilské kávy, celkově se však skládá ze 6 až 7 káv.
Je oblíbená pro její velmi vyvážený chuťový profil, ideální je pro lahodné espresso, ale také pro mléčné kávové nápoje. Není příliš hořká, ani neobsahuje kyselé ovocné chutě. Typická je naopak oříškovou chutí a dochutí pečeného chleba. Je více sladká, má střední obsah kofeinu a pražena je středně. Oblibu u spotřebitelů potvrzují také ocenění, získala hvězdu na Great Taste Awards 2018 a zlatou medaili na International Coffee Tasting.
Nejprodávanější káva
Nejprodávanější káva na trhu je od značek: Lavazza, Segafredo, Illy, Dallmayr, Tchibo. Oblíbená a kvalitní zrnková káva je také Pellini, Lucaffé anebo výběrová od Gourmet z různých koutů světa.
TIP:
- Výběrová káva – 1 měsíc od pražení v malých pražírnách, výrazná unikátní chuť
- Předplatné kávy – čerstvá káva každé 3 / 6 / 12 měsíců, ideální i jako dárek
- Alternativní přípravy – aeropress, chemex, moka konvička, dževa, french press, vacuum pot
- TOP Vietnamská káva – nezaměnitelná chuť čokolády a oříšků, včetně enzymatické cibetkové kávy
- TOP cibetková káva
- TOP zelená káva
- TOP káva bez kofeinu
Kvalitní značky kávy
Mezi kvalitní značky kávy lze zařadit jak lokální pražírny (viz naše doporučení), tak i některé obecně známé producenty. Svou velkou nabídkou, ve které si vybere opravdu každý, zaujme značka Lavazza, která je celosvětově proslulá. Obdobnou popularitu i kvalitu má také značka Tchibo, Mövenpick, Vergnano, Lucaffé nebo Dallmayr.
Často hledáte
Nejlepší káva na světě
Upřímně se dá napsat, že jedna nejlepší káva na světě neexistuje, neboť kvalita a chuť kávy se nedá exaktně měřit ani přesně definovat. Každý jedinec má vnímání chuti odlišné, a proto může být pro každého nejlepší jiná káva. Konsenzus však můžeme najít u cibetkové kávy (Kopi Luwak), která se za nejlepší (a nejdražší) považuje. Cibetka si totiž pro svou potravu vybírá pouze dozrálé a kvalitní třešinky kávy, které navíc získávají nezaměnitelnou chuť i aroma.
Nejlepší káva na českém trhu
Stejně jako neexistuje nejlepší káva na světě, nelze takto jednoduše stanovit ani nejlepší kávu na českém trhu. Pro fajnšmekry je i u nás k dostání legendární cibetková káva, stejně tak jako nepřeberné množství výběrových káv z celého světa. Zaměřujte se na původ zrn, stupeň pražení, mletí a v neposlední řadě na správnou přípravu – tu nejlepší pro sebe jistě najdete.
Nejlepší pražená káva
Pokud si chcete dopřát opravdu tu nejlepší praženou kávu, zaměřte se na lokální pražírny (viz například naše doporučení v úvodu), od kterých získáte kávu v té nejvyšší kvalitě. Podle vlastních preferencí a způsobu přípravy kávy si nezapomeňte vybrat úroveň pražené kávy.
Nejlepší káva do kávovaru
Nejlepší káva do automatického, nebo pákového kávovaru je ta, která je čerstvě umletá. Čerstvé umletá káva má tu nejlepší vůni i chuť, proto je mletí důležitější než samotná odrůda či značka kávy. Obecně se však uvádí, že do kávovarů je lepší tmavě pražená a mletá najemno. Jestli si zvolíte jedno druhovou kávu, nebo směs určenou přímo pro kávovary, je již na vás.
Nejlepší bezkofeinová káva
Odstranění kofeinu se z kávových zrn provádí třemi způsoby, z nichž dva jsou chemickou cestou. Třetí způsob odstranění kofeinu je takzvanou švýcarskou vodní cestou, při které se zelená kávová zrna ponoří na několik hodin do čisté vody. Právě tato bezkofeinová káva se považuje za nejlepší, byť s louhováním ztrácí částečně i své senzorické vlastnosti.
Arabica nebo Robusta?
Na světě existuje až 120 druhů kávovníků, nicméně pro komerční účely se používají v drtivé většině pouze tyto výše zmíněné, a proto je dobré znát základní rozdíly mezi nimi. Arabica tvoří větší část celosvětové produkce díky své bohatší chuti, kde lze najít chutě ovoce, čokolády, květin a další. Má menší obsah kofeinu a vyšší kyselost, najdeme v ní více vitamínů, tuků, olejů stejně tak jako dvojnásobek cukru.
Robusta je oproti Arabice v celosvětové produkci v menšině a díky menším nárokům na pěstování je zpravidla levnější. Proto jsou levné kávové směsi často tvořeny pouze Robustou. Může obsahovat až 3x více kofeinu, její chuť je hořká, zemitá a výrazná. K jejím kladům lze také zmínit, že na espressu dokáže vytvořit bohatší cremu.